Odpadové hospodárstvo predstavuje pre menšie obce veľkú výzvu, no zároveň ponúka príležitosť na získanie dodatočných finančných prostriedkov pre obecný rozpočet. V tomto článku sa pozrieme, ako na to.

Prvý krok k úspechu je získanie ročného príspevku za úroveň vytriedenia komunálneho odpadu. Vďaka tomuto príspevku vám budú preplatené náklady na likvidáciu vyseparovaného odpadu. Ten si prevezmú Organizácie zodpovednosti výrobcu, tzv. OZV, ktoré pomáhajú obciam a firmám odborne a efektívne riadiť triedený zber odpadu.

Avšak aj podmienky zberu odpadu OZV majú limity. Môže sa stať, že vám vytriedený odpad zbytočne zaberá skladové miesto alebo, že aj napriek dostatočne vysokej úrovni vytriedenia budete nútený priplatiť si za dodatočnú likvidáciu odpadu.

Avšak aj podmienky zberu odpadu OZV majú limity. Môže sa stať, že vám vytriedený odpad zbytočne zaberá skladové miesto alebo, že aj napriek dostatočne vysokej úrovni vytriedenia budete nútený priplatiť si za dodatočnú likvidáciu odpadu.

Ako efektívne spracovať a uskladniť vytriedený odpad?

Kľúčom k úspechu je lisovanie odpadu do kompaktných balíkov. Lisovacie stroje ORWAK vám pomôžu znížiť objem vášho vytriedeného odpadu sedem až desať násobne, čo znamená výrazné zníženie nárokov na skladovacie kapacity. To je obzvlášť dôležité pre obce, ktoré majú na skladovanie pred odovzdaním odpadu OZV obmedzené priestory.

Ako zhodnotiť vytriedený odpad a zarobiť na ňom?

Ak je vytriedený odpad riadne zlisovaný do kompaktných balíkov, nielenže ho OZV dokážu efektívnejšie odviezť a spracovať, ale takto spracovaný odpad naberá na hodnote a stáva sa atraktívnym pre odberateľov.

Výhodou použitia lisovacích zariadení ORWAK sú komplexné riešenia a služby, ktoré ponúkajú. Okrem toho, že sa osobne postarajú o hladké zavedenie lisu a školenie pracovníkov, poskytujú aj kontakty na spoľahlivé organizácie, ktoré váš zlisovaný odpad nielen odoberú, ale zaň aj zaplatia.

Ako získať financie na kúpu lisovacieho zariadenia?

Obráťte sa na spoločnosť Orwak Slovensko, ktorá vie poskytnúť bezplatné testovanie listov, alebo kúpu na splátky. Pomôcť vám môžu aj eurofondy. Výzva na nákup lisovacieho zariadenia z eurofondov bude platná v druhej polovici kalendárneho roka 2024.

Prečo by ste mali premýšľať práve nad lisovacím zariadením ORWAK?

Spoločnosť ORWAK je lídrom v poskytovaní inovatívnych lisovacích riešení pre odpadové hospodárstvo. K hlavným výhodám zavedenia ich lisovacieho zariadenia patrí:

  • Rýchla dodacia lehota: Už od 2 dní do 12 týždňov.
  • Spoľahlivý servis: Servisný tím dokáže zabezpečiť údržbu už od 24 do 48 hodín.
  • Flexibilné riešenia: Individuálny prístup k požiadavkám zákazníka.
  • Vysoká kvalita: Zariadenia sú známe svojou spoľahlivosťou a dlhou životnosťou.
  • Komplexná podpora: Exkluzívne kontakty na papierne a recyklačné spoločnosti, ktoré ocenia váš zlisovaný odpad.
  • Silné zázemie: Sme súčasť skupiny SULO.

Čo na to hovoria obce, ktoré už lis ORWAK používajú?

Starosta obce Kamenica zakúpil do zberného dvora lis ORWAK COMPACT 3110, ktorý využíva na lisovanie kartónov a papiera. O jeho využití sa vyjadril takto:

„Lis ORWAK má jednoduchú obsluhu a výsledok je úžasný. Objemovo veľké množstvo kartónov a papiera zlisuje do balíkov, ktoré šetria priestor. S vozíkom, ktorý je k lisu dodávaný, je s balíkmi jednoduchá manipulácia a lis je možné nastaviť v troch veľkostiach balíkov.“

Správkyňa daní a poplatkov obce Ladce o lise ORWAK 3210 povedala:

„Lis je používaný výlučne na lisovanie kartónu. Je pomerne nehlučný,  rýchly a obsluha je nenáročná. Balíky sú pripravené v krátkom čase a stroj je zatiaľ bezporuchový. Daný lis preto odporúčame a dávame kladnú recenziu.“